Küreselleşmeden: Sahiden Uzaklaşıyor muyuz? Ve Bu Konuda Ne Yapabiliriz? (American Journal of Islam and Society, 2024)
2009 yılında The Economist dergisi, küreselleşmenin geri döndürülemez olduğudogmasına karşın “dünya ekonomisinin entegrasyonunun neredeyse her alandageriye çekildiğini”[1] yazmıştı. Dünyamız, yıllardır süren küreselleşme sürecindensonra şimdi bunun tersini tecrübe edeceği bir evreye mi geçiyor? Peki bunuolumlu mu karşılamalıyız? Küreselleşmenin “Batılı” liberal tüketim kültür vebilgisini dünyanın dört bir yanına yayması gibi küreselleşmeden uzaklaşmakyenilenme için sahici bir alan oluşturabilir mi; kadim kültürlerin bilgelikleriniyeniden canlandırabilir mi ve manevi nihilizm, eşitsizlik, zulüm ve ekolojiktahribat gibi sorunları çözmemizi sağlayabilir mi? Ya da bu süreç yüzeysel birdönüşümün ötesine geçemeyerek modern hedonizmin ve geleneksel baskı yöntemlerininen kötü yanlarını bir araya mı getirir? Günümüzde baskıcı kapitalizmile etnik-milliyetçiliğin yükselişi ve sağlamlaşması bir şeylerin işaretiyseeğer küreselleşmeden uzaklaşılmasının habercileri kaygı verici türdendir. Pekibu uzaklaşma iyi mi, kötü mü ya da önlenebilir mi? Bu konuda ne yapmak gerekir?Yeni dünya düzenine adapte olmak pek çok topluluk, yaşam tarzı, kültür,fikir ve kurumlar için bir ölüm kalım meselesi demektir. Farklı ilim alanlarınıntemsilcileri- tarihçiler, sosyal bilimciler, siyaset felsefecileri, ekonomistler tarafındanve en önemlisi de canlandırılmış bir İslami ilim geleneğinin – bu sorularacevap verebilmesi için yakından incelenmeleri gerekecektir.