Düşüncenin Sınır Taşları Ötesinde TANRI: (Çev. Suna Nur Sarıhan Güneş) (American Journal of Islam and Society, 2024)
Bu yazıda epistemik görecelik için bir durumu ortaya koymaktayım:tüm insan bilgisinin/gerçeğinin göreceli olduğu şeklindeki radikalgörüş. Epistemik göreceliğin uygulama alanını mantık yasaları gibigerekli yasaları kapsayacak şekilde genişletiyorum. Bu tür yasalarındoğruluğunun, nihayetinde deneyimlerimizden türetilen örneklerolan insan düşüncesine bağlı olduğunu ileri sürüyorum. Bu deneyimler,kavramsal olarak bağlı olduğumuz sınırlamalar olarak hareketeder. Bu yüzden, Tanrı’nın her şeye kadir olduğunu kavrayamayız.Buna Tanrı’nın mantıksal olarak imkânsız eylemleri gerçekleştirmekonusundaki azami gücü de dahildir. Bu sebepten mantıksal olarakimkânsız eylemleri kavramadaki epistemik yetersizliğimiz, Tanrı’nınmantık yasalarını aştığının kanıtıdır.