Rekabet Hâlindeki Yetkililer: Kuzey Amerika’da İslami Aile Hukuku ve Yarı-Yargısal Süreçler (American Journal of Islam and Society, 2025)
Özel anlaşmazlıklarını çözmek isteyen Kuzey Amerikalı Müslümanlar adalete erişim konusunda çok yönlü sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. İslami evlilik ve boşanma yasaları her zaman Kuzey Amerika aile kanunu sistemiyle uyumlu olmadığından, Müslümanlar her iki yasal sisteme karşı yükümlülüklerini aynı anda yerine getirmeye çalışmanın zorluğunu yaşamaktadırlar. Seküler hukukun aksine İslami boşanma işlemleri kocanın nihai rızasının veya Müslüman bir hâkimin (kadı’nın) bulunmasını gerektirir. Ayrıca, boşananlar için aile hukuku kanunları tarafından sağlanan ek yardımlara benzeyen maddi yükümlülükler ve haklar belirler. İhtilafların çözümünde yarı-yargısal dinî süreçlerin olmaması Müslümanların dinî inançlarına uygun bir boşanma veya fesih kararı elde edebilmelerine, mali uzlaşmalar ve velayet gibi müteakip destekler edinebilmelerine engel olmaktadır. Bu makale, birbiriyle örtüşen bu engellere yanıt vermek amacıyla, dinî boşanma, fesih kararı verme ve ek yardım konusunda dinî hukuku kullanarak arabuluculuk veya hakemlik yapan İslam fıkhına uygun yetki biçimlerini incelemektedir. Çalışma, aile içi anlaşmazlıkların İslam hukukuna uygun ve yasal olarak uygulanabilir bir şekilde çözülmesi için bütüncül bir çerçeveye yönelik tavsiyelerle son bulmaktadır.